Functies van licht

Iedere lichtbron heeft één of meerdere functies:

  • activiteiten in de avond mogelijk
  • fysieke veiligheid
  • sociale veiligheid
  • zichtbaarheid en marketing
  • prettige sfeer, comfort en bereikbaarheid

Activiteiten mogelijk in avond en nacht

Sinds de komst van kunstlicht is het mogelijk om na zonsondergang diverse activiteiten uit te voeren zoals sport en ontspanning. Ook is het mogelijk te werken cq ondernemen in de avond en nacht.

Fysieke veiligheid

Het voorkomen van ongelukken voor voetgangers en fietsers, gemotoriseerd verkeer. Maar ook het markeren van het verloop van de weg (bochten, kruisingen).

Sociale veiligheid

Licht geeft vaak een veiliger gevoel omdat je kunt zien of er iemand in de buurt is. Als er voldoende licht is, dan kun je beter iemand’s gezicht herkennen. Als er sociale controle is, dus mensen in de buurt zijn, kan licht niet alleen gevoelsmatig maar ook feitelijk bijdragen aan sociale veiligheid.

Dit kan gelden voor personeel dat naar huis gaat maar ook voor bezoekers. Het nadeel van verlichting op duinovergangen en duinpaden is dat het ook een schijngevoel van veiligheid kan geven op momenten dat er geen sprake is van sociale controle.

Zichtbaarheid & marketing

Verlichting helpt ondernemers zichtbaar te zijn, gasten aan te trekken. Met licht kun je laten zien dat het bedrijf geopend is.

 

Sfeer, comfort en bereikbaarheid

Gastvrijheid staat hoog in het vaandel van de horeca- en recreatiebranche. Verlichting helpt om sfeer toe te voegen. Ook biedt verlichting comfort en worden locaties (zoals strandpaviljoens) gemakkelijker bereikbaar na zonsondergang.